Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Kalanti - osa Uusikaupunkia

Kalanti oli vuosisatoja sitten nimeltään Uusikirkko. Mutta se otti Kalanti-nimen jo paljon ennen, kun liitettiin Uusikaupunkiin vuonna 1992. Kalanti sijaitsee Varsinais-Suomessa Turun ja Porin läänissä Sirppujoen varrella Selkämeren rannikolla.

Kalannin vaakuna oli kaunis. Vakka ja aura. Kalanti vapp on kaunis. Vakk ja ader.

Kalanti oli aastasadade jooksul Uusikirkko nimeline vald. Kalanti nimi oli tuntud juba palju varem, enne, kui see liideti Uusikaupunkiga aastal 1992. Kalanti asub Varsinais-Soomes Turku ja Pori läänes Sirppujöe ümbruses.
 
Kalannin oma vanha historia on hyvin mielenkiintoinen. Siitä on kirjallisuudessa mainintaa jo vuodelta 1332. Kalanti ehti olla itsenäinen pitäjä vuodesta 1411 seuraavat 581 vuotta, kunnes kuntaliitos tapahtui ja siitä tuli Uusikaupungin yksi kaupunginosa.


Kalanti oma ajalugu on vana ja väga huvitav. Seda on pandud kirja juba alates  aastast 1332. Kalanti jõudis olla iseseisev vald aastast 1411 järgmised 581 aastat, pärastpoole see liideti niisiis Uusikaupunkiga.


Kalanti kuuluu Suomen vanhimpaan asuttuun alueeseen, joka on ollut täysin maatalousvaltaista, mutta aikojen myllerryksessä muuttunut. Nykyään karjatiloja on vähän. Yleensä tilakoot ovat suurentuneet ja erikoistuneet tuottamaan kuka mitäkin. On sikaloita, kanaloita. Sokerijuurikkaan, porkkanan, varhaisperunan jne. viljelytiloja.


Kalanti kuulub Soome vanasse asustatud piirkonda, mis on olnud täielikult pöllumajanduslik, kuid aja jooksul on kõik siin muutnud. Praegu karjamajandust on vaid mõnevõrra. Üldse maaomanikkude talud on muutnud suuremateks ja spetsialiseerunud ka tootma, kes midagi. On ehitatud uusi sigalaid ja kanalaid. Teised kasvatavad suhkrupeete, porgandeid. On ka varajase kartuli kasvatajaid jne.


Kalannista on löytynyt vanhoja esineitä ja rahoja sekä löytyy edelleenkin. Esim. on löydetty Keski-Euroopasta tuotettu miekka, jonka säilä on koristeltu kristillisillä kirjoituksilla : toisella puolella on teksti IN NOMINE DOMINI (Herran nimessä) ja toisella puolella teksti AMEN :

Kalannist on leitud vanu tarbeesemeid ja raha ning võib leida veelgi. Näiteks on leitud Keskeuroopas toodetud mõõk, mille tera on kaunistatud kristliku kirjutusega: teisel pool on tekst IN NOMINE DOMINI ( Issanda nimel) ja teisel pool tekst AMEN:

Nähtävyyksiä ei Kalannissa ole paljon. Yksi sellainen on kuitenkin kaunis ja vanha Pyhän Olavin harmaakivikirkko. Se on säilyttänyt hyvin keskiaikaisen ilmeensä. Kirkkoon kuuluu myös harvinainen torni, mutta sen rakentaminen jäi aikanaan kesken. Kirkon rakennusvuodet ovat noin 1430-1450. Kirkko on myös tunnettu maalauksistaan. Ne ajoittuvat 1470-luvulle.
Kalannin kirkolle kuului aikoinaan Suomen keskiajan hienoin säilynyt alttarikaappi ns. Barbara-alttari, joka nyt on Kansallismuseossa.

Kalannin kirkko 

Vaatamisväärsusi ei ole Kalantis palju. Üks selline on kaunis ja vana  hallist graniidist ehitatud Püha Olavi kirik. See on säilitanud hästi oma keskaegse välimuse. Kirikule kuulub ka ebatavaline torn, kuid selle ehitustöö jäi  pooleli. Kiriku ehitamisaastateks on umbes 1430-1450-vaheline aeg. Kalanti kirikule kuulus Soome keskaja kõige kaunim säilinud altarikapp, ni nimetatud Barbara-altar, mis on nüüd Rahvusmuuseumis.


Kalannin keskustassa on myös pari vanhaa ja kaunista siltaa. Ne ovat hyvin kuvauksellisia ja henkivät vanhaa aikaa. Maisemaa halkoo Sirppujoki.

Keskkalantis on ka paar vana ja ilusat silda. Need on väga maalilised ja neis on vana aja hõngu. Maastiku läbi voolab Sirppujögi.


Niin ikään löytyy oma kirjasto ja kirjastoauto sekä pikkuinen tori. Tosin torilla on hyvin vähän enää tapahtumia.


Samuti leidub Kalantis raamatukogu ja raamatukoguauto ning tillukene turg. Tõsi küll, seal turul on praegu väga vähe mingeid sündmusi.


Kalantilaisilla on keskustassa vain yksi kauppa – Siwa. On myös pikkuruinen vaatekauppa - Tanjan Tori. Lisäksi pieni Antiikkiliike.


Kalanti keskel on ainult üks pood – Siwa. Ning tillukene valmisriiete kauplus – Tanjan Tori. Veel leidub seal
väike antiikasjade  kauplus.


On myös pari pankkia ja apteekki. Siinä kaikki.


On ka paar panka ja apteek. See ongi kõik.


Toinen nähtävyys on ehkä näköalapaikka, joka on alueen korkein kohta, Kuuanvuori. Se on lähes 50 metriä korkea. Sinne voi kiivetä helposti jalan.

Teiseks vaatamisväärsuseks võib ehk nimetada vaateplatvormi, mis on kogu piirikonna kõige kõrgem koht, Kuuanvuori. See on ligi 50 meetrit kõrge. Sinna pääseb kergesti ka jalgsi.

Joka kesä on Kalantipäivät, jotka juhlitaan ensi kesänä 29 heinäkuuta. Sitä ennen jo toukokuussa on Sirppujokilasku. Se on heti vapun jälkeen. Yleensä on paljon osallistujia.

Iga suvi on Kalanti-päevad. Need on järgmisel suvel juulikuu löpus. Juba enne seda maikuus on Sirppujöesöudmine. See on praegu maikuu alguses. Üldse on siin palju rahvast, kelle meeldib söuda.   

 aimarii                                                                               

Kuvia Kalannista - Pilti Kalantist

©2019 Miritin ystävät - suntuubi.com